Piškótové cesto "od babičky"

18.9.2006 o 21:45 | Karma článku: 10.38 | Prečítané  48830-krát

Videl som už pár skúsených aj neskúsených kuchárov a pekárov pripravovať piškótové cesto. Mnoho krát sa mi to priečilo s tým, čo pečie moja babka a moja mamka.  A pravdupovediac aj výsledok bol zavše slabší, nikdy nebolo také jemné, dostatočne nafúknuté(vzdušné) a také vláčne. Dozviete sa prečo...

Úvodom by som niektorých z vás chcel vyviesť z omylu. Ak budete piškótové cesto pripravovať v jednej nádobe nikdy nedosiahnete výsledok ako keby ste bielka aj žĺtka pripravovali zvlášť.( myslel som si, že je to samozrejmosť, ale presvedčil som sa, že ani zďaleka)
Cesto, ktoré pripravujeme v dvoch nádobách (bielky a žĺtka v samostatných nádobách, najlepšie synchronizovane) je oveľa jemnejšie, mäkšie a vzdušnejšie.
Ďalej mnohý pripravujú bublaninu tak ako som už spomenul, teda piškótové cesto v jednej nádobe. No na skutočnú bublaninu by sa zišlo ešte so žĺtkami rozmiešať maslo. Ale to je už ďalšia kapitola takže k veci.
A aby som nezabudol na jeden fatal error. Ani nech vás nenapadne používať na prípravu piškótového cesta práškový cukor. Kryštálový, nie je o čom. Trust me ;-)

Ingrediencie:

Najprv uvediem koľko ingrediencií pripadá na jedno vajce a potom urobíme klasické piškótové cesto, ktoré je najlepšie použiť na roládu.

  bielok  žĺtok 
kryštálový cukor 2dg 3dg
prevarená voda - 5 pl lyžíc
kypriaci prášok - 1,5g
polohrubá múka - 5dg


To by bolo jedno vajce. No a na jednu roládu potrebujeme 3 vajcia. Teda 15dg cukru, dáme si prevariť 2dcl vody, pripravíme si 1/3 kypriaceho prášku (prášku do pečiva) 15dg polohrubej múky a aby som nezabudol 1 vanilkový cukor.

Príprava:

Podotýkam, že najlepšie sa to pripravuje vo dvojici, jedna osoba pripravuje žĺtka a druhá seh z bielkov.
Nachystáme si 2 väčšie nádoby. Do jednej si oddelíme bielky a do druhej žĺtka.

Bielky predšľaháme aby sa nám urobila biela pena ( cca 1 minútu) a postupne potom postupne prisypávame cukor ( 6dg + vanilkový cukor ). Šľaháme až kým nedostaneme konzistenciu ( keď necháte šľahač v snehu, otočíte nádobu a sneh ani šľahač sa nehýbu tak sneh je akurát). Pozor, nie že ho prešľaháte, spoznáte to tak, že sa začne "lámať" a taktiež ak nebudete šľahať v jednom kuse, ale budete si robiť prestávky, nakoniec nebude sneh ale voda :-)
Žĺtka zmiešame s vodou a predšľaháme si ich podobne ako bielky. Potom zašľaháme kryštálový a vanilkový cukor. Šlaháme až do hustej konzistencie ručne asi tak 12-15 minút, mixérom 5-6. Pred koncom zašľaháme preosiatu múku zmiešanú s kypriacim práškom.
No a nakoniec zmiešame obsah oboch nádob a vylejeme (vykydneme) na vymastený plech.

Pečieme pri teplote 180 stupňov celzia cca 10 minút. Dúfam, že poznáte svoju rúru, teda, či pečie rovnomerne, či pri teplote 150 na termostate je v rúre 130, 150 alebo 170 a podobne.


Hlavné správy

TECH.SME.SK

Všetky vitamíny od A až po K. Ktoré potrebujeme a ktoré nám škodia

Ako sú na tom vitamíny a niektoré ďalšie látky? Pozrite si prehľad, či si potrebujeme kupovať takéto doplnky stravy.

EKONOMIKA.SME.SK

Slovenskí dôchodcovia žijú horšie ako vo Vietname

Globálny index kvality života radí Slovensko na 47. priečku.

ZAHRANIČIE

Z Mekky sa stáva disneyland, na Kaabu sa pozerá zhora

Moslimská púť za Kaabou sa začala. Islamisti sa vyhrážajú jej zničením.


Už ste čítali?