Piškótové cesto "od babičky"

18.9.2006 o 21:45 | Karma článku: 10.38 | Prečítané  49012-krát

Videl som už pár skúsených aj neskúsených kuchárov a pekárov pripravovať piškótové cesto. Mnoho krát sa mi to priečilo s tým, čo pečie moja babka a moja mamka.  A pravdupovediac aj výsledok bol zavše slabší, nikdy nebolo také jemné, dostatočne nafúknuté(vzdušné) a také vláčne. Dozviete sa prečo...

Úvodom by som niektorých z vás chcel vyviesť z omylu. Ak budete piškótové cesto pripravovať v jednej nádobe nikdy nedosiahnete výsledok ako keby ste bielka aj žĺtka pripravovali zvlášť.( myslel som si, že je to samozrejmosť, ale presvedčil som sa, že ani zďaleka)
Cesto, ktoré pripravujeme v dvoch nádobách (bielky a žĺtka v samostatných nádobách, najlepšie synchronizovane) je oveľa jemnejšie, mäkšie a vzdušnejšie.
Ďalej mnohý pripravujú bublaninu tak ako som už spomenul, teda piškótové cesto v jednej nádobe. No na skutočnú bublaninu by sa zišlo ešte so žĺtkami rozmiešať maslo. Ale to je už ďalšia kapitola takže k veci.
A aby som nezabudol na jeden fatal error. Ani nech vás nenapadne používať na prípravu piškótového cesta práškový cukor. Kryštálový, nie je o čom. Trust me ;-)

Ingrediencie:

Najprv uvediem koľko ingrediencií pripadá na jedno vajce a potom urobíme klasické piškótové cesto, ktoré je najlepšie použiť na roládu.

  bielok  žĺtok 
kryštálový cukor 2dg 3dg
prevarená voda - 5 pl lyžíc
kypriaci prášok - 1,5g
polohrubá múka - 5dg


To by bolo jedno vajce. No a na jednu roládu potrebujeme 3 vajcia. Teda 15dg cukru, dáme si prevariť 2dcl vody, pripravíme si 1/3 kypriaceho prášku (prášku do pečiva) 15dg polohrubej múky a aby som nezabudol 1 vanilkový cukor.

Príprava:

Podotýkam, že najlepšie sa to pripravuje vo dvojici, jedna osoba pripravuje žĺtka a druhá seh z bielkov.
Nachystáme si 2 väčšie nádoby. Do jednej si oddelíme bielky a do druhej žĺtka.

Bielky predšľaháme aby sa nám urobila biela pena ( cca 1 minútu) a postupne potom postupne prisypávame cukor ( 6dg + vanilkový cukor ). Šľaháme až kým nedostaneme konzistenciu ( keď necháte šľahač v snehu, otočíte nádobu a sneh ani šľahač sa nehýbu tak sneh je akurát). Pozor, nie že ho prešľaháte, spoznáte to tak, že sa začne "lámať" a taktiež ak nebudete šľahať v jednom kuse, ale budete si robiť prestávky, nakoniec nebude sneh ale voda :-)
Žĺtka zmiešame s vodou a predšľaháme si ich podobne ako bielky. Potom zašľaháme kryštálový a vanilkový cukor. Šlaháme až do hustej konzistencie ručne asi tak 12-15 minút, mixérom 5-6. Pred koncom zašľaháme preosiatu múku zmiešanú s kypriacim práškom.
No a nakoniec zmiešame obsah oboch nádob a vylejeme (vykydneme) na vymastený plech.

Pečieme pri teplote 180 stupňov celzia cca 10 minút. Dúfam, že poznáte svoju rúru, teda, či pečie rovnomerne, či pri teplote 150 na termostate je v rúre 130, 150 alebo 170 a podobne.


Hlavné správy

SPORT.SME.SK

Slovan konečne skóroval, s Bernom prehráva 1:2

Slovenský majster v Európskej lige strelil gól až v piatom zápase.

AKTUALIZOVANÉ 16:58

Prezident vyhlásil referendum o ochrane rodiny, bude 7. februára

Kiska má stále o referende pochybnosti, podľa súdu ho ale musel vyhlásiť.

ZAHRANIČIE

U separatistov zastavili banky. Obrátia sa ľudia na Kyjev alebo Moskvu?

Ľudia si otvorili účty v iných mestách, ale nie je to udržateľné.


Už ste čítali?